Basisschool keuze: waar letten ouders op?

Waar letten ouders op tijdens de keuze voor een basisschool van hun kind? En vooral, welke punten kun je als basisschool beïnvloeden?

Website

De website van een school is toch wel het eerste waarmee een ouder in contact komt zodra er een schoolkeuze moet worden gemaakt. De site kan een goede eerste indruk geven van de sfeer van de basisschool. De ouders bepalen of deze aansluit op wat zij zoeken voor hun kind. Belangrijk is dat de sfeer die in de school aanwezig is, online ook zichtbaar is en wordt uitgedragen in de communicatiekanalen zoals de website. Op basis hiervan wordt er gekozen om nog verder te zoeken of langs te komen voor kennismaking of open dag.

Faciliteiten

Zodra ouders een basisschool komen bezoeken kijken zij onder andere naar de faciliteiten van de school. Hoe ziet het plein eruit, is deze gezellig en veilig, zit er een hek omheen? Spreekt het gebouw je aan? Zijn de lokalen licht, ruim en schoon? Is het speelgoed schoon en uitnodigend? Dit geldt ook voor lesmateriaal en de sporthal. Dit zijn ook een aantal factoren waar de schoolkeuze van de ouders vanaf kan hangen en die je als school kunt beïnvloeden. Het spreekt misschien wel voor zich dat een school en zijn faciliteiten er goed uit moeten zien.

Onderwijsinhoudelijk

Een ouder kijkt niet alleen naar de buitenkant van een basisschool, wat er geleerd wordt is natuurlijk ook belangrijk. Zo is de beoordeling van de onderwijsinspectie online in te zien en wordt er door sommigen gekeken naar de cito uitslagen. Wat ouders ook interessant vinden is hoe er wordt omgegaan met verschillende leerniveaus van kinderen. En natuurlijk willen zij weten welke onderwijsmethode wordt toegepast om te bepalen of dit bij het kind past.

Sociaal

Niet geheel onbelangrijk is het of de school een gezellige sfeer heeft op en rond het plein. Welke ouders kiezen voor deze school? Hoe is het gedrag onderling tussen leraren en hoe gaan zij met leerlingen om? De ouders kijken ook of hun kind zich thuis zal gaan voelen op de school.

Er zijn dus een aantal factoren die een rol spelen bij de basisschoolkeuze die je als school kunt beïnvloeden. Wie je bent en wat je wilt uitstralen is natuurlijk aan jou en het team, maar zorg dat dit er wel goed uitziet en daarmee de juiste mensen aantrekt.

Wij van Basisschool Apps ontwikkelen ook websites voor basisscholen. Hierbij adviseren wij scholen over hoe zij bovenstaande zaken naar voren laten komen op hun website en potentiële ouders goed kunnen informeren en bereiken. Benieuwd wat wij hierin voor jouw school kunnen betekenen? Bekijk hier meer informatie.